ChinaNU+
ChinaNU+ is de periodiek van onze Vereniging.
Losse artikelen verschijnen regelmatig op onze website en worden 4 keer per jaar gebundeld in een digitale editie. Leden hebben vrij toegang tot alle artikelen op de site.
ChinaNU+ raakt alle facetten van China’s maatschappij zoals wij die als vereniging centraal stellen: cultuur en maatschappij, economie en zaken en educatie en wetenschap.
Het is de bedoeling dat de artikelen toegankelijk zijn voor al onze doelgroepen.
Ons periodiek is ouder dan de vereniging en verscheen tot voor kort in geprinte vorm, maar is sinds 2024 volledig digitaal. ChinaNU+ wordt gemaakt door enthousiaste leden van de vereniging maar staat open voor auteurs en experts van buiten de vereniging.
Het is de wens om in de toekomst meertalig te zijn en middels de digitale techniek ook andere media te koppelen aan ChinaNU+.
Nieuwe nummer China NU+
Van de (interm) Hoofdredacteur
Met genoegen bieden wij u dit herfstnummer van ChinaNU+ aan.
Helaas is de aangekondigde nieuwe hoofdredacteur nog niet in staat geweest te starten. Ik neem het nog even waar. Hopelijk snel meer nieuws. Inmiddels hebben we naast Huub Gulickx -vormgever en Astrid Bouwman – eindredacteur – twee permanente redactieleden aangetrokken: Im Fong Liu – voor cultuur en Peter Gill als tech redacteur. Im Fong Liu is publiciste en docent styling, Peter is ingenieur en heeft onlangs een boek gepubliceerd West Meets East over ontwikkelingen in o.a. China op het gebied van innovatie.
Wellicht ten overvloede; de redactie en alle medewerkers, bestuur en vrijwilligers werken onbezoldigd en met plezier aan China NU+ en alle activiteiten van de VNC.
Voor nu wens ik u veel leesplezier en graag horen we als redactie uw mening over dit nieuwe nummer. Tot later!
Monique Knapen
Op de cover een prachtige foto die Ruben Lundgren speciaal voor ons maakte op 1 oktober 2024.
Ruben Lundgren, 1983, is een Nederlandse fotograaf en curator, woont in Beijing. Hij heeft naam gemaakt met zijn werk binnen het conceptuele fotografie-duo WassinkLundgren en kreeg veel aandacht voor zijn publicaties zoals Empty Bottles (2007) en Tokyo Tokyo (2010). Lundgren behaalde zijn master in fotografie aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing in 2011. Als fotojournalist werkt Lundgren voor De Volkskrant en publiceerde het boek Real Dreams (2021). Door zijn verhuizing naar China is Lundgren zich diepgaand gaan bezighouden met de Chinese hedendaagse fotografie.
Middels zijn werk als curator heeft hij grote bijdragen geleverd aan The Chinese Photobook (2015), in samenwerking met Martin Parr, Ellen Thorbecke’s China (2021), voor het Nederlands Fotomuseum en China Imagined (2022), voor BredaPhoto, samen met curator He Yining. Zijn tentoonstellingen zijn bekend om hun toegankelijkheid en trekken zowel een algemeen publiek als ook fotografie experts. In de herfst van 2025 zal het Fotomuseum Den Haag een groot retrospectief van zijn Chinese werk presenteren.
ChinaNU+
Weishan; eeuwenoude ziel met een nieuw uiterlijk
Je moet ingelogd zijn om deze inhoud te bekijken.
China: steeds verder weg en toch steeds dichterbij
Je moet ingelogd zijn om deze inhoud te bekijken.
Guangzhou:met recht een Tasty City en een City of Flowers
Lianne Baaij Guangzhou, een stad vol geschiedenis en tegelijkertijd heel erg modern, is een fascinerende bestemming in Zuid-China. Als stop-over op doorreis of als onderdeel
Enkele observaties over het economische beleid in China
Je moet ingelogd zijn om deze inhoud te bekijken.
VNC Nieuws voorjaar 2024
Met deze rubriek in onze nieuwe ChinaNU+ houden we u graag op de hoogte van onze vereniging. Onze vereniging is een van de oudste verenigingen