– In de hoofdredactionele opening geeft Guido van Oss een inleiding op het artikel over Tibet verderop in het magazine.
– De redactie heeft weer een aantal korte feitjes verzameld in ‘China Nuutjes’.
– David Engelhard gedenkt in zijn column de Nederlandse sinoloog Kristofer Schipper (1934-2021)
– In ‘Dreigende taal’ gaat Jacobine Vergeer in op een aantal pijnpunten in de relatie tussen de USA en China, denk aan Xinjiang, Tibet, Hongkong.
– In het eerste deel van een tweeluik over Tibet schrijft Guido van Oss over het leven van Tibetaanse nomaden door de eeuwen heen.
– Veel Chinese ouderen beoefenen Qigong vanuit de overtuiging dat dit hen in contact brengt met iets bovenmenselijke. Qigong, al sinds 2100 jaar voor onze jaartelling beoefend, wordt geassocieerd met het taoïsme en wordt ook wel Chinese yoga genoemd. Rob van Niele schrijft erover in ‘Bewegen tussen hemel en aarde’.
– Johan Jutten werkte tussen 1965 en 1966 als docent Nederlands aan een Chinees instituut in Beijing en maakte daar het begin mee van de Culturele Revolutie. 50 Jaar later gaat Alex van Egmond met hem in gesprek.
– Georgia-Rae Dijk interviewt Alexander Eggermont, Chief Scientific Officer bij het Prinses Máxima Centrum, het grootste kinderkankerinstituut van Europa en het op één na grootste ter wereld. Eggermont is een groot pleitbezorger van internationale wetenschappelijke samenwerking.
– Rob van Niele bespreekt ‘Heeft China al gewonnen?’ Van Kishore Mahbubani.
– Hoewel het feminisme in China het niet per se makkelijk heeft, zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen. #MeToo was ook in China redelijk succesvol en de overheid laat de strijd voor LGBTQI-rechten relatief ongemoeid omdat deze strijd subtiel wordt gevoerd. Fien Riem vertelt er meer over.
– Hoofdredacteur Guido van Oss bekeek online enkele films van het International Film Festival Rotterdam. Rob van Niele bekeek ‘Duckweed’ een van de films die de VNC kon aanbieden in het kader van de viering van het jaar van de Os.
– Maaike de Wijs vertaalde een gedicht van Gu Cheng: Ver en Dichtbij.