CHINA CAFE over China’s vergrijzende bevolking: wat zijn de vooruitzichten en wat wordt eraan gedaan?
Met gastspreker Henk Schulte Nordholt en Thijs de Blok
De naderende demografische uitdagingen waar China voor staat, zullen naar alle waarschijnlijkheid economische, sociale, culturele, consumenten- en (geo)politieke implicaties hebben. Projecties, volgens Statista, schatten in dat de bevolking van 60 jaar en ouder in 2060 40 procent zal hebben bereikt. Het fenomeen van een aanhoudend laag vruchtbaarheidscijfer gekoppeld aan een snel vergrijzende bevolking, is in veel landen over de hele wereld te zien is. Toch zijn er in het geval van China verschillende oorzaken aan te wijzen en zullen die heel waarschijnlijk buitengewone gevolgen hebben. Met een kleinere beroepsbevolking en een lagere productiviteit, hoe zullen die, bijvoorbeeld, het nationale inkomen van het land bepalen?
Hi-tech innovaties zullen in verschillende marktsectoren zelfs nog urgenter worden om de slinkende arbeidstekorten voor te blijven. Welke sectoren zullen vooral de crisis voelen en hoe zal het fysieke landschap eruitzien als het bevolkingsaantal eind deze eeuw terugloopt tot 800 miljoen? Hebben de besluitvormers van China de kracht en visie om met ongekende oplossingen te komen én vast te houden aan hun internationale en binnenlandse doelstellingen? Zal China in staat zijn de economie te versterken met een groeidoelstelling van vijf procent, terwijl er balans nodig is om verschillende vormen van mondiale druk het hoofd te bieden? En zullen de afnemende cijfers een positief effect hebben op de genderkloof?
Kan gemeenschapszorg in een samenleving die millennia lang heeft vertrouwd op confucianistische waarden, met kinderlijke vroomheid als een van haar kernwaarden, een uitweg bieden nu het Chinese geboortecijfer op een historisch laag niveau staat? Welke maatregelen nemen overheidsinstanties en bedrijven om de uitdagingen op de korte en lange termijn aan te pakken waarmee Chinese senioren worden geconfronteerd? Denk aan betaalbare en op maat gemaakte gezondheidszorg en verzekeringen voor ouderen, preventie van ouderdomsziekten, het bevorderen van zelfredzaamheid en veerkracht! Volgens het China Internet Network Information Center worden Chinese senioren digitaal vaardiger en zijn internetgebruikers boven de 60 gestegen van 30 miljoen in 2016 naar 153 miljoen in 2022. Het is dus niet allemaal kommer en kwel. En, wat willen de Chinese senioren eigenlijk?
In dit China Café kijken we hoe een Nederlandse organisatie haar filosofie en bedrijfsmodel heeft weten te introduceren en implementeren zodat deze past bij de traditionele Chinese opvattingen over het geven van persoonlijke zorg aan senioren.
Buurtzorg China(Neighbourhood Care) heeft haar concept van ouderenzorg vanaf 2017 inmiddels in zeven steden weten uit te rollen en richt zich sterk op ziektepreventie en de empowerment van senioren. Hoe heeft Buurtzorg China zijn zorgverleners en verpleegsters geëmancipeerd en heeft het de gemeenschapszorg rond de ouderen georganiseerd? Bestaat er een bedrijfsrisico? Kan het unieke model gemakkelijk worden gekopieerd?
Tijdens dit China Café zullen onze gastsprekers hun genuanceerde kijk op verschillende invalshoeken rond dit onderwerp met ons delen en wellicht enkele van hun persoonlijke reflecties.
Voertaal: Engels
Interviewer: Lilian Kranenburg van het China Café