International Film Festival Rotterdam

Event Details
International Film Festival Rotterdam Selectie films China, Taiwan, Hongkong, Korea en Japan (voor volledig programma, tijden screenings en reserveren tickets zie: www.iffr.com ) 49ste editie van International Film Festival Rotterdam
Event Details
International Film Festival Rotterdam
Selectie films China, Taiwan, Hongkong, Korea en Japan (voor volledig programma, tijden screenings en reserveren tickets zie: www.iffr.com )
49ste editie van International Film Festival Rotterdam
woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari 2020
International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt dit jaar plaats van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari 2020. Twaalf dagen lang is Rotterdam de spannende, mondiale filmhoofdstad met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens, Masterclasses & Talks. Ook dit jaar zijn er weer speciale themaprogramma’s op het festival waarbij kunst, (nieuwe) media en film samenkomen. Daarnaast is festivalhart De Doelen dé ontmoetingsplek voor een hapje en drankje en zijn er live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs. Elke filmavond wordt afgesloten met Club IFFR, een groot feest met Rotterdamse DJ’s in Theater Rotterdam Schouwburg.
First Love – Miike Takashi, 2019, Japan, United Kingdom
Een jonge boxer en een callgirl komen terecht in de onderwereld van Tokyo, waarin ze te maken krijgen met drugssmokkel en geweld. Het verhaal voltrekt zich over slechts een nacht.
A Girl Missing – Fukada Koji, 2019, Japan, France
Ichiko is werkzaam als verpleegster bij een gezin. Ze draagt de zorg over de grootmoeder en kan goed opschieten met de oudste dochter Motoko, die haar in vertrouwen neemt. Op een dag verdwijnt Motoko’s zus spoorloos. Is zij vrijwillig vertrokken of heeft iemand haar ontvoerd?
Balloon – Pema Tseden, 2019, China
Op de Tibetaanse graslanden leven Darje, Dolkar, hun drie zonen, en hun grootvader een rustig en simpel leven. Een condoom die leidt tot schaamte en dilemma’s, doorbreekt de harmonie van de familie en roept een vraag op: wat is het belangrijkste binnen het leven en de dood, de ziel of de realiteit?
Damp Season – Gao Ming, 2019, China
Een jong stel in Zuid-China. De lente verandert in de zomer. Een onafhankelijk meisje dat werkt in een bloemenwinkel. Een eerlijke maar vage jongeman die werkt als bewaker. Ze delen een gemeenschappelijk verleden maar werpen zichzelf in de armen van anderen. De complexiteit van de menselijke natuur is gehuld in de vochtigheid en klamheid van de vroege zomer.
Moving On – Yoon Dan-bi, 2019, South Korea
Okju en Dongju trekken in het huis van hun opa tijdens hun zomervakantie nadat hun vader failliet is gegaan. Terwijl de jonge Dongju zich goed aanpast aan zijn nieuwe thuis, voelt Okju zich nogal ongemakkelijk over deze nieuwe omgeving. Kort nadat hun tante ook intrekt, en terwijl Okju tijd doorbrengt met haar familie, begint ze te wennen aan het huis en haar opa. Wanneer haar opa echter ziek wordt, besluiten vader en tante hem naar het sanatorium te sturen en het huis te verkopen.
Synapses – Chang Tso-chi, 2019, Taiwan
Er zijn veel problemen in de Zhang-familie, maar een veelbewogen zomer verandert veel dingen. Zhang Junxiong wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer en zijn toestand weegt zwaar op zijn vrouw Wang Feng en de rest van het gezin. Zijn dochter Xiao Meng wordt voorwaardelijk vrijgelaten na een lange gevangenisstraf en worstelt om opnieuw in contact te komen met haar onwettige zoon Ah Chuan en haar losgeschoten ex-vriend Ah Wen.
The Pregnant Tree and the Goblin – Kim Dongryung, Park Kyoungtae, 2019, South Korea
In een sloppenwijk naast de Amerikaanse militaire basis in Uijungbu woont een voormalige ll Amerikaanse militaire troostvrouw Park Insun. Insun woont al meer dan 40 jaar in het dorp en voelt zich ongemakkelijk na de nieuwsaankondiging van het sloopplan van de militaire basis.
Op een winternacht ontdekt Insun de dood van haar collega en volgt haar stille begrafenis. Ze wordt snel opgemerkt door de Death Messengers die de dwalende geesten kwamen onderzoeken en meenemen naar het hiernamaals. Terwijl de Death Messengers verhalen proberen te verzinnen voor de geesten, besluit Insun haar eigen ‘waarachtige’ verhaal te maken om haar dood tegen te gaan.
The Wild Goose Lake – Diao Yi’nan, 2019, China, France
Hij is de leider van een gevaarlijke motorbende. Zij is een prostituee die er alles voor overheeft om haar vrijheid terug te krijgen. Ze ontmoeten elkaar terwijl hij op de vlucht is, en ontsnappen samen aan een bloederige bendeoorlog. Beiden worden ze niet begrepen maar ze begrijpen elkaar. Samen zijn ze bereid om nog één laatste keer te gokken en hun lot op het spel te zetten. De klopjacht kan beginnen.
If We Burn – James Leong, Lynn Lee, 2020, Hong Kong
De protestbeweging in Hongkong, gezien door de ogen van Hongkongers wier lot nu, net als dat van de stad, onzeker is. James Leong en Lynn Lee lijken altijd op het juiste moment op de juiste plek te zijn: hun filmische oog voor onuitwisbare, ‘fraaie’ beelden van een door geweld verwoeste stad maakt dit een ervaring die je niet mag missen.
Children of the Sea -Watanabe Ayumu, 2019, Japan
Toen Ruka jong was zag ze een geest in het water van het aquarium waar haar vader werkt. Nu voelt ze zich aangetrokken tot het aquarium en Umi en Sora, de twee geheimzinnige jongens die ze daar ontmoet. Ze werden opgevoed door dugongs en horen, net als Ruka de vreemde liedjes uit de zee. De vader van Ruka en andere volwassenen zijn maar vaag op de hoogte van wat de kinderen ervaren, totdat ze allen betrokken raken bij een wereldwijd mysterie op zee.
Reiwa Uprising – Hara Kazuo, 2019, Japan
Hara Kazuo begon op 18 juni 2019 te filmen, bijna instinctief, toen hij hoorde dat transvrouw en economie professor Yasutomi Ayumi zich verkiesbaar stelde voor de kort daarvoor opgerichte linkse volkspartij Reiwa Shinsengumi. Vier maanden later beleefde dit activistische epos over de noodzaak van verandering zijn wereldpremière! Ja, cinema kan nog steeds het toneel van politieke strijd zijn!
Tora-san, Wish You Were Here – Yamada Yoji, 2019, Japan
In 1969 presenteerde Yamada zijn eerste film met de opvliegende anti-held Tora-san. Tot de dood van komiek Atsumi Kiyoshi, die in zekere zin Tora-san wérd, volgden er nog 47 (!) afleveringen. Voor het 50-jarig jubileum kwamen alle levende sleutelleden van de Tora-san-familie bijeen: Het resultaat is een – ook voor niet-ingewijden – verwoestend ontroerende elegie voor een verloren wereld.
The Cloud in Her Room – Zheng Lu Xinyuan, 2020, China
De Chinese filmmaker Zheng Lu Xinyuan debuteert met deze melancholische, voelbaar persoonlijke film over de twintiger Muzi die naar huis komt voor nieuwjaar. Daar blijkt alles hetzelfde, én veranderd. Expressionistische zoektocht naar liefde, (on)afhankelijkheid en relaties, gefilmd in sfeervolle zwart-wittinten.
Wisdom Tooth – Liang Ming, 2019, China
Een thriller en een coming of age-film ineen, waarin het harmonieuze leven van Guxi en haar halfbroer wordt verstoord door de komst van een aantrekkelijke vrouw, die voor avontuur en gevaar zorgt. De spanning bouwt zich op, in een wereld die beurtelings kleurrijk en warm, kil en dreigend is.
Parasite (B&W Version) – Bong Joon Ho, 2020, Zuid-Korea
Geïnspireerd door de klassieke cinema maakte regisseur Bong Joon Hoo een zwart-witversie van zijn Parasite, dat na bekroning met de Gouden Palm in Cannes wereldwijd triomfen vierde. De oudste zoon uit een werkloos gezin krijgt een goedbetaalde baan als leraar Engels bij een welgestelde familie. Dat biedt kansen.
Not in This World – Park Jungbum, 2020, Zuid-Korea
Tiger-winnaar Park Jungbum laat zien hoe het rebelse tienermeisje Jisu weigert zich te conformeren aan de regels van de kapitalistische samenleving. Net als de zachtaardige Jeongcheol, die als enige haar rapsongs waardeert en haar blijft verdedigen, ook wanneer ze zich van een uiterst kwaadaardige kant laat zien.
Tenzo – Tomita Katsuya, 2019, Japan
Twee boeddhistische monniken helpen een lokale gemeenschap in Japan. Ze worden geconfronteerd met de sociaal-economische gevolgen van het verleden en vragen zich af hoe op de juiste manier verder te leven. Een docudrama waarin fictie onopgemerkt afwisselt met echte gebeurtenissen, met als resultaat een prachtig portret van de monniken en hun dienstbare levens.
Long Arm of the Law – Johnny Mak, 1984, Hong Kong
Zes veteranen van het Volksbevrijdingsleger beroven een juwelier in Hongkong in dit nog altijd schokkende meesterwerk van de Hongkong-new wave. Ze gebruiken buitensporig geweld in een reeks scènes: een spannende achtervolging, een moord op een schaatsbaan en een extreem gewelddadige confrontatie in de Ommuurde Stad Kowloon.
Detention – John Hsu, 2019, Taiwan
In het Taiwan van 1962, ten tijde van de Chinese bezetting, is politieke literatuur ten strengste verboden. Deze psychologische horrorfilm, gebaseerd op een populaire gelijknamige videogame, gaat over de verdwijning van een illegale boekenclub op een middelbare school. Tijdens een spookachtige nacht gaan twee tieners op zoek naar de gruwelijke waarheid.
Only You Alone – Zhou Zhou, 2019, China
Chi Li heeft haar danscarrière op moeten geven omdat ze epilepsie heeft. Haar ziekte maakt dat ze nauwelijks meetelt in de Chinese maatschappij. Toch is Chi Li (sterke rol van coscenarist Chi Yun) niet het type om het hoofd te laten hangen. De tweede speelfilm van Zhou Zhou is een eerbetoon aan een gemarginaliseerde, krachtige jonge vrouw.
Ten Years – Jevons Au, Kiwi Chow Kun-wai, Zune Kwok, Ng Ka-Leung, Wong Fei-Pang, 2015, Hong Kong
Vijf korte films van jonge filmmakers die in 2015 werd gevraagd zich voor te stellen hoe hun stad er tien jaar later uit zou zien. Ze wisten niet hoe profetisch deze oefening in fantasierijk dystopisch filmmaken zou zijn. Ten Years werd met moeite uitgebracht in Hongkong, maar won bij de Hong Kong Film Awards van 2016 de prijs voor de beste film.
Gangs – Lawrence Lau, 1988, Hong Kong
Een groep wanhopige jongeren, gemarginaliseerd en gewelddadig, houdt zich schuil in een vervallen huis in Hongkong. Agenten zijn een geminachte vreemde macht die je altijd moet mijden. Het is niet 2019, maar 1988 in dit verzengende portret van kansarme Hongkongse jongeren die tekeergaan in een stad onder Brits koloniaal bestuur.
more
Time
January 22 (Wednesday) 00:00 - February 2 (Sunday) 00:00