Verbonden door erfgoed: China en Nederland
10dec20:0021:30Verbonden door erfgoed: China en Nederland

Event Details
10 december @ 20:00 – 21:30 In samenwerking met het Rijksmuseum en uitgeverij Vantilt Lezing Nederland is historisch gezien sterk verbonden met andere landen: Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika, maar ook Ghana, Sri Lanka en China.
Event Details
10 december @ 20:00 – 21:30
In samenwerking met het Rijksmuseum en uitgeverij Vantilt
Lezing
Nederland is historisch gezien sterk verbonden met andere landen: Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika, maar ook Ghana, Sri Lanka en China. Die gemeenschappelijke geschiedenissen zien we terug in erfgoed: rijk gedecoreerde kabinetten, fraai bewerkte krissen, illustraties in reisboeken, penningen en gravures– zij vertellen het verhaal van handel, ontmoetingen, culturele uitwisseling, en overheersing. Wat voor rol speelt dit erfgoed toen en nu? En erfgoed niet als ‘nation building’ maar als grondstof voor internationale samenwerking: (hoe) werkt dat? Deze aflevering: China en Nederland, met Jan van Campen, Tristan Mostert, Anne Gerritsen en Xiaoling Wu.
Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Zijden draad. China en Nederland vanaf 1600 van Tristan Mostert en Jan van Campen in de ‘Landenreeks’ van het Rijksmuseum en Uitgeverij Vantilt onderzoeken we de betekenis van Chinees erfgoed voor de gezamenlijke geschiedenis en internationale samenwerking van Nederland en China. Hoe zit de gemeenschappelijke geschiedenis in elkaar, en hoe komt dat naar voren in het erfgoed? Welke perspectieven zijn in het erfgoed vertegenwoordigd? Kunnen we wel spreken van een gezamenlijk, evenwichtig beeld van het verleden als de machtsverhoudingen en de verwachtingspatronen, de bedoelingen van de ‘ontmoeting’ sterk uiteenlopen? Hoe anders is het nu dan toen? Is er sprake van wederzijds begrip, van een gezamenlijk optrekken, of blijft erfgoed vooral een representatie van het statuur van de natie?
Auteurs en conservatoren van het Rijksmuseum Jan van Campen en Tristan Mostert vertellen aan de hand van twee bijzondere voorwerpen uit de Rijksmuseumcollectie over de bijzonderheden van de Nederlands-Chinese geschiedenis. Na hun presentatie volgt een tafelgesprek tussen de auteur, historisch onderzoeker Anne Gerritsen en sinoloog Xiaoling Wu werkzaam bij het Ministerie voor Buitenlandse Zaken. Publiekshistoricus Paul Knevel treedt op als moderator.
Over de sprekers
Jan van Campen werkt sinds 2001 als conservator Aziatische exportkunst in het Rijksmuseum. Hij is kunsthistoricus met een speciale aandacht voor de geschiedenis van het verzamelen van Aziatische kunst in Europa.
Tristan Mostert is historicus met belangstelling voor de Nederlandse overzeese geschiedenis in de vroegmoderne tijd. Hij was eerder als junior conservator verbonden aan de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum, en werkt nu aan een proefschrift aan de Universiteit Leiden.
Anne Gerritsen is Associate Professor of History aan de universiteit van Warwick, en bekleedt de Kikkoman Chair in Asian-Europe intercultural dynamics, with special attention to material culture, art and development aan de universiteit van Leiden. Ze studeerde Chinees in Leiden en Cambridge, en behaalde haar PhD aan de Harvard Universiteit. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met wereldgeschiedenis, en de uitwisselingen tussen Azië en Europa, met name in de vroeg-moderne periode.
Xiaoling Wu is jurist en sinoloog en werkt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij is op dit moment werkzaam bij de Directie Azië en Oceanië en zij houdt zich voornamelijk bezig met China. Hiervoor werkte zij als diplomaat op de Nederlandse ambassade in Addis Abeba en Peking en als jurist bij de directie Juridische Zaken.
Paul Knevel (moderator) is als universitair docent verbonden aan de leerstoelgroep Nederlandse Geschiedenis van de UvA en is coördinator van de master Publieksgeschiedenis.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.
more
Time
(Thursday) 20:00 - 21:30
Location
Spui 25
Spui 25, Amsterdam