Ref:20140021/fv/fv 15 mei 2014 VAN DER VALK & SWART Notarissen Kostverlorenstraat 121 ONTWERP STATUTENWIJZIGING 2042 PE Zandvoort Tel. 023-5716841
1 Heden, # tweeduizendveertien, verscheen voor mij, mr. Franciscus Gerardus Maria van der Valk, notaris te Zandvoort: 1. #; en 2. # en dezen handelende in hun kwaliteit van respectievelijk #voorzitter en #secretaris van – en op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 6 harer statuten rechtsgeldig vertegenwoordigende – de te ’s Gravenhage gevestigde en te 2515 PA ’s Gravenhage, Van Limburg Stirumstraat 19 kantoorhoudende vereniging genaamd: VERENIGING NEDERLAND-CHINA, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40530313, hierna ook te noemen: “de vereniging”. De comparanten, handelende als gemeld, gaven vooraf te kennen: – voormelde vereniging is opgericht bij akte op # voor # verleden; – de statuten van de vereniging zijn laatstelijk gewijzigd vastgesteld bij akte van statutenwijziging op # voor # verleden; – in de algemene ledenvergadering van de vereniging gehouden te # op # heeft de algemene ledenvergadering, bij rechtsgeldig besluit, besloten de statuten te doen wijzigen; – een exemplaar van de notulen van gemelde algemene ledenvergadering is aan deze akte gehecht. In verband met het vorenstaande, verklaarden de comparanten, handelende als gemeld, dat de statuten van de vereniging voortaan zullen luiden als volgt:
NAAM, ZETEL, DUUR EN VERENIGINGSJAAR
Artikel 1
1. De naam van de vereniging luidt: Vereniging Nederland-China, hierna ook genoemd “VNC”. Bij correspondentie in de Engelse taal wordt als naam gebruikt: Friendship Association The Netherlands-China.
2. De vereniging is opgericht op zes en twintig maart negentienhonderd zeven en zeventig als voortzetting van de Stichting Nederland China.
3. De vereniging is gevestigd te ’s-Gravenhage.
4. De vereniging is aangegaan voor onbepaalde tijd.
5. Het verenigingsjaar valt samen met het kalenderjaar.
DOEL
Artikel 2
1. De vereniging heeft ten doel de verspreiding van informatie en kennis over China en haar bevolking.
2. Zij wil een bijdrage leveren aan het tot stand komen van begrip van en kennis over China en daardoor werken aan het ontwikkelen van vriendschappelijke betrekkingen tussen de Nederlandse en Chinese bevolking.
3. De vereniging richt zich op alle lagen van de bevolking, alle instellingen en organisaties, ongeacht hun politieke, godsdienstige of wereldbeschouwelijke opvattingen.
4. De vereniging is een zelfstandige organisatie en is niet gebonden aan enige partij of groepering.
GELDMIDDELEN
Artikel 3
1. De geldmiddelen van de vereniging worden gevormd door het aanvangskapitaal, contributies, schenkingen, erfstellingen en legaten, gekweekte renten, opbrengsten van publicaties en toevallige baten.
2. De contributie wordt jaarlijks door de algemene ledenvergadering vastgesteld.
3. De contributie wordt geïnd door de penningmeester van het bestuur.
LIDMAATSCHAP
Artikel 4
- Leden van de vereniging zijn natuurlijke of rechtspersonen die door aanmelding te kennen hebben gegeven de doelstelling van de vereniging te onderschrijven en die hun contributie hebben betaald.
- Aanmelding voor het lidmaatschap geschiedt schriftelijk of digitaal bij het bureau van de VNC en dient minimaal voor een periode van één kalenderjaar te geschieden. Bij huishoudelijk reglement kunnen nadere regels worden gesteld omtrent de aanvang en beëindiging van het lidmaatschap.
- Het bestuur houdt een register, waarin de namen, de woon/vestigingsadressen en digitale contactgegevens van alle leden zijn opgenomen.
- Natuurlijke en rechtspersonen hebben ieder één stem.
Artikel 5
- Het lidmaatschap eindigt door schriftelijke of digitale opzegging door het lid of namens de vereniging, door overlijden, liquidatie van een rechtspersoon, of door ontzetting. Opzegging door het lid dient uiterlijk voor één december te geschieden.
- Opzegging namens de vereniging is mogelijk als een lid zijn contributie over het lopende jaar niet heeft voldaan. Opzegging namens de vereniging is voorts mogelijk als redelijkerwijs niet kan worden verlangd dat zij het lidmaatschap laat voortduren. Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.
- Ieder lid dat handelt in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt, kan door de algemene ledenvergadering uit het lidmaatschap worden ontzet.
- Schorsing van het lidmaatschap geschiedt door het bestuur. Aan de betrokkene wordt dit besluit met opgave van redenen binnen acht dagen schriftelijk medegedeeld. Op de eerstvolgende algemene ledenvergadering kan het desbetreffende lid tegen dit besluit in beroep gaan, waarna de algemene ledenvergadering een definitief besluit neemt. Bij huishoudelijk reglement kunnen bepalingen omtrent een geschillen commissie worden opgenomen.
VERENIGINGSORGANEN
Artikel 6
De vereniging kent de volgende organen:
a. algemene ledenvergadering;
b. bestuur;
c. werkgroepen (landelijk of regionaal);
d. kascommissie.
ALGEMENE LEDENVERGADERING
Artikel 7
1. Elk jaar belegt de vereniging voor één juni een algemene ledenvergadering, de jaarvergadering, bijeen te roepen door het bestuur. Elk jaar belegt de vereniging voor één december eveneens een algemene ledenvergadering, bijeen te roepen door het bestuur
2. Een buitengewone algemene ledenvergadering kan door het bestuur worden bijeen geroepen.
3. Voorts is het bestuur op schriftelijk verzoek van ten minste één tiende (1/10) of ten minste vijf en twintig van de stemgerechtigde leden verplicht tot het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering op een termijn van niet langer dan zes weken. Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot bijeenroeping overgaan op de wijze waarop het bestuur de algemene ledenvergadering bijeen roept of bij advertentie in ten minste één landelijk dagblad.
4. Toegang tot de algemene ledenvergadering hebben alle niet-geschorste leden, met dien verstande dat een geschorst lid toegang heeft tot de vergadering bij de behandeling van het agendapunt ter zake van zijn schorsing en/of royement.
5. Aan de algemene ledenvergadering komen alle bevoegdheden toe die niet aan andere organen of groeperingen van leden zijn opgedragen.
Artikel 8
1. Datum, plaats, tijd en agenda van de jaarvergadering of buitengewone algemene ledenvergadering worden door het bestuur minstens twee weken van tevoren aan de leden bekend gemaakt.
2. De algemene ledenvergadering staat onder leiding van de voorzitter of een vice- voorzitter. Zijn noch de voorzitter noch een vice-voorzitter ter vergadering aanwezig dan voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
3. Op de jaarvergadering brengt het bestuur zijn jaarverslag uit over het afgelopen verenigingsjaar en doet onder overlegging van de nodige bescheiden waaronder in leder geval een balans en een staat van baten en lasten, rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd bestuur.
4. Voorts worden in de jaarvergadering in ieder geval aan de orde gesteld:
a. het verslag van de kascommissie;
b. de benoeming van een kascommissie;
c. de vaststelling van het aantal en de taakstelling van de werkgroepen;
d. het verlenen van décharge aan het bestuur.
5. Op hetzij de jaarvergadering, hetzij de buitengewone algemene ledenvergadering komt tevens aan de orde:
a. de begroting van het komende verenigingsjaar;
b. de vaststelling van de contributie voor het komende verenigingsjaar;
c. het activiteitenplan voor het lopende verenigingsjaar;
d. het activiteitenplan voor het komende verenigingsjaar.
6. De algemene ledenvergadering behandelt voorts de voorstellen die zijn ingediend door het bestuur, alsmede alle voorstellen die uiterlijk één week voor de ledenvergadering door leden zijn ingezonden bij de secretaris van het bestuur.
7. Van het verhandelde in elke algemene ledenvergadering worden notulen gemaakt door de secretaris of diens plaatsvervanger of door een andere door de voorzitter der vergadering daartoe aangewezen persoon.
Artikel 9
1. De algemene ledenvergadering neemt beslissingen bij meerderheid van stemmen, tenzij in deze statuten anders is bepaald.
2. In de algemene ledenvergadering wordt over zaken mondeling en over personen schriftelijk gestemd. De vergadering kan ook bij acclamatie besluiten.
3. Staken de stemmen dan wordt direct een nieuwe stemming gehouden. Staken de stemmen dan weer dan beslist het lot bij stemming over personen en wordt het voorstel geacht te zijn verworpen bij stemming over zaken.
HET BESTUUR
Artikel 10
1. De vereniging wordt bestuurd door het bestuur gekozen uit de leden van de vereniging en bestaande uit ten minste vijf en ten hoogste acht leden, (voorzitter, vice-voorzitter(s), penningmeester, secretaris en vice-secretaris) die tezamen het bestuur vormen en waarbij een lid door de algemene ledenvergadering voor drie (3) jaar wordt benoemd. De maximale zittingsduur van een lid van het bestuur is drie (3) termijnen van drie (3) jaar. De voorzitter van de vereniging wordt door de algemene ledenvergadering in functie benoemd.
2. De functies van voorzitter, secretaris en penningmeester zijn onverenigbaar met elkaar.
3. Lidmaatschap van het bestuur is onverenigbaar met bestuursfuncties in werkgroepen.
4. Voor de verkiezing van het bestuur door de algemene ledenvergadering worden kandidaten gesteld door het bestuur of door ten minste vijf en twintig leden van de vereniging. De namen van de door leden aangewezen kandidaten moeten uiterlijk één week voor de dag waarop de jaarvergadering zal worden gehouden bij de secretaris van het bestuur zijn ingediend.
5. In geval in het bestuur vacatures mochten bestaan vormen de overblijvende bestuursleden niettemin een wettig bestuur, met dien verstande dat, indien het aantal leden van het dagelijks bestuur is gedaald tot drie leden, het bestuur uitsluitend is gerechtigd tot het bijeenroepen van een algemene ledenvergadering ter voorziening in de bestaande vacatures.
6. Aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar.
Artikel 11
1. De vergaderfrequentie van het bestuur wordt per huishoudelijk reglement geregeld.
2. Alle vergaderingen worden door de voorzitter geleid. Is deze afwezig dan leidt een vice-voorzitter de vergadering. Zijn deze eveneens afwezig, dan wijst het bestuur uit de aanwezige bestuursleden een voorzitter aan.
4. Bestuursbesluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen in een vergadering waarin ten minste de helft van het aantal in functie zijnde bestuursleden aanwezig is.
5. Van het verhandelde in elke bestuursvergadering worden notulen opgemaakt, die in de eerstvolgende bestuursvergadering worden vastgesteld.
Artikel 12
1. Behoudens beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van de vereniging. Het bestuur heeft tot taak de uitvoering van de besluiten van de algemene ledenvergadering, de uitvoering van taken die bij statuten en huishoudelijk reglement worden opgedragen, en de voorbereiding en aanvulling van het door de vereniging te voeren beleid op langere termijn.
2. Het bestuur is slechts met goedkeuring van de algemene ledenvergadering bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen en van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een derde verbindt.
3. De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door het bestuur of twee gezamenlijk handelende leden van het bestuur.
Artikel 13
1. Het bestuur kan een landelijk bureau onderhouden. In de personele omvang hiervan, voor zover niet bepaald door vrijwillige activiteiten van leden, dient jaarlijks te worden voorzien in de door de algemene ledenvergadering goedgekeurde begroting.
2. Het bestuur kan als enig orgaan bezoldigde medewerkers aanstellen.
3. Het bestuur van de vereniging regelt de werkzaamheden van het bureau en is hiervoor verantwoording schuldig aan de algemene ledenvergadering.
Artikel 14
Het bestuurslidmaatschap eindigt:
a. door aftreden, wanneer de bestuurder niet herverkozen wordt;
b. door het eindigen van het lidmaatschap van de vereniging;
c. door bedanken;
d. door verlies van het vrije beheer over het eigen vermogen;
e. door ontslag door de algemene ledenvergadering.
WERKGROEPEN
Artikel 15
1. Het aantal werkgroepen (zowel landelijk als regionaal) dat de vereniging telt wordt jaarlijks door de algemene ledenvergadering vastgesteld, alsmede de naamgeving en taakstelling van elk der werkgroepen.
2. Het bestuur bepaalt waar de werkgroepen gevestigd zijn en bepaalt hun organisatorische indeling in geografische regio’s.
3. Elke werkgroep kent naast de voorzitter een aantal leden, die al dan niet met specifieke taken belast zijn.
4. Het bestuur kan in de loop van het verenigingsjaar op ad interim basis nieuwe werkgroepen in het leven roepen, welke aan de eerstkomende algemene ledenvergadering ter goedkeuring moeten worden voorgelegd.
5. Werkgroepen hebben geen rechtspersoonlijkheid.
KASCOMMISSIE
Artikel 16
1. In de jaarvergadering wordt een kascommissie benoemd die tot taak heeft het financieel beheer van de penningmeester van het bestuur in het lopende boekjaar te controleren.
2. Deze commissie bestaat uit twee leden, welke geen deel mogen uitmaken van het bestuur.
3. De commissie brengt in de eerstvolgende jaarvergadering verslag uit voordat de vergadering beslist over het verlenen van décharge aan het bestuur
STATUTENWIJZIGING, LIQUIDATIE, ONTSLAG BESTUURDERS
Artikel 17
1. Een besluit tot statutenwijziging, tot liquidatie van de vereniging of ontslag van het bestuur wordt genomen door de algemene ledenvergadering die blijkens de convocatie tot zodanig doel wordt gehouden.
2. Voor een besluit tot statutenwijziging of ontslag van het bestuur is een meerderheid van ten minste twee/derde (2/3) der uitgebrachte stemmen nodig. Bovendien is de aanwezigheid van ten minste vijf en twintig leden vereist, de bestuursleden daarbij inbegrepen. Zijn minder dan vijf en twintig leden aanwezig, dan is een nieuwe vergadering vereist welke vergadering – ongeacht het aantal dan aanwezige leden – bevoegd is met een meerderheid van ten minste twee/derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen tot statutenwijziging of ontslag van het bestuur te besluiten. Voor liquidatie van de vereniging is een meerderheid van ten minste twee/derde (2/3) der uitgebrachte stemmen nodig en is de aanwezigheid van veertig leden vereist, de bestuursleden daarbij 7 inbegrepen. Zijn minder dan veertig leden aanwezig, dan is een nieuwe vergadering vereist welke vergadering ongeacht het aantal dan aanwezige leden bevoegd is met een meerderheid van ten minste twee/derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen tot liquidatie van de vereniging te besluiten.
3. De vereffening van het vermogen van de vereniging geschiedt door het bestuur dat ten tijde van de laatst gehouden algemene ledenvergadering zitting had, tenzij de algemene ledenvergadering andere vereffenaars aanwijst. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van deze statuten zo veel mogelijk van kracht.
4. Bij een besluit tot liquidatie en vereffening wordt tevens de bestemming van al hetgeen de vereniging bezit, vastgesteld op zodanige wijze dat deze overeenstemt met het doel van de vereniging.
5. Zij die de oproeping tot de algemene ledenvergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten ten minste vijf dagen voor de vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgestelde wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.
6. Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat hiervan een notariële acte is opgemaakt. Tot het doen verlijden van deze akte is ieder bestuurslid bevoegd.
Artikel 18
In geval van twijfel over de betekenis van statuten of in gevallen waarin de statuten niet voorzien, treft het bestuur een voorlopige regeling die niet in strijd is met enige bepalingen van deze statuten. Deze voorlopige regeling blijft in stand totdat de algemene ledenvergadering over de uitleg of aanvulling heeft beslist.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
Artikel 19
1. De algemene ledenvergadering kan een huishoudelijk reglement vaststellen.
2. Het huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de wet of de statuten.
3. Besluiten tot het vaststellen of wijzigen van het huishouddijk reglement kunnen slechts worden genomen in een algemene ledenvergadering met een meerderheid van ten minste twee/derde (2/3) der geldig uitgebrachte stemmen.
De comparanten zijn mij, notaris, bekend en de identiteit van de bij deze akte betrokken comparanten is door mij, notaris, aan de hand van de hiervoor gemelde en daartoe bestemde documenten vastgesteld. Waarvan akte, verleden te Zandvoort ten dage als in het hoofd dezer akte is gemeld, welke akte is getekend door de comparanten en mij, notaris, na zakelijke opgave van en toelichting op de inhoud der akte en verklaring van de comparanten, dat zij tijdig van de inhoud der akte hebben kennisgenomen en volledige voorlezing niet verlangen.