VNC heeft actief de verbinding gezocht tussen Nederland en China door van 21 september tot en met 9 oktober jl. samen met New Chinatown in Den Haag het China Cultural Festival te organiseren. New Chinatown was verantwoordelijk voor een drietal optredens van Chinese kunstenaars en de VNC was verantwoordelijk voor de andere evenementen.
De vereniging deed dit in nauwe samenwerking met de Beijing China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) en de Beijing Administrative Committee of 798 Art Zone in Beijing. Deze drie partijen hadden hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Een groot aantal organisaties in Beijing en in Nederland ondersteunden de samenwerking. Financieel werd het festival ondersteund door een groot aantal sponsors, zo als onder meer de gemeente den Haag, het WTC den Haag en een aantal bedrijven.
Twee Chinese delegaties bezochten tijdens het festival Nederland. Een de delegatie bestond uit officials van de samenwerkende partijen en de tweede uit exposerende kunstenaars. Een aantal leden van de eerste delegatie leverde een actieve bijdrage aan het festival.
Men kon tijdens dit festival in Den Haag kennismaken met uiteenlopende Chinese activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Enkele hoogtepunten waren: de tentoonstelling van 65 hedendaagse Chinese kunstwerken uit de 798-Art Zone inclusief een openingsceremonie, een Sino-Nederlands hedendaags kunstforum, een Guangdong dansoptreden (2x), een Kantonese opera en een symposium over Chinees en westers management. Hierna vindt u korte verhalen over enkele van deze stuk voor stuk unieke activiteiten.
Sino–Nederlandse hedendaagse kunstforum d.d. 21 september 2015
Met een marktaandeel van 22,4% is China op de Verenigde Staten na, het land dat de meeste kunst koopt. Met deze notering was het hoog tijd voor een Chinese hedendaags kunstforum. Het CCPIT, de 798-Art Zone en VNC sloegen daarom de handen ineen en organiseerden op 21 september jl. dit forum dat onderdeel vormde van het 3 weken lang durende China Cultural Festival.
Het was een niet-alledaags forum over hedendaagse Chinese kunst, dat plaatshad in het moderne Haagse stadhuis. De bekende Chinees-Nederlandse auteur, Lulu Wang, was de moderator en tolk van de dag. Bekende Chinese en Nederlandse sprekers uit de kunstscene bespraken issues als de groeiende invloed van Chinese kunst en cultuur, of het verstandig is om in Chinese kunst te investeren en de positie van China in de kunstwereld.
Een eyeopener van het forum was dat Chinese hedendaagse schilderijen in een paar jaar tijd gigantisch in waarde kunnen stijgen (“Bloodline” van Zhang Xiaogang steeg in 8 jaar tijd tot bijna 100 keer in waarde!). Nog een opvallend feit: er zijn Chinese kunstenaars die eigentijdse werken hebben gemaakt geïnspireerd op oorspronkelijk Europese kunstwerken; eerstgenoemde werken zijn tegen veel hogere prijzen geveild dan het originele equivalent.
Dit kunstforum liet ons dan ook achter met genoeg stof tot nadenken o.a. met de vraag: “Ontstaat een andere kijk op kunst”? We kunnen in ieder geval niet anders concluderen dan dat China een keyplayer is geworden op het gebied van kunst.
Openingsceremonie China Cultural Festival
In het Atrium van het Haagse stadhuis, te midden van een flink aantal tentoongestelde kunstwerken uit de Chinese 798-Art Zone, was de grand opening van het China Cultural Festival. De Chinese ambassadeur, de heer Chen Xu, en de vice-burgemeester van Den Haag, de heer K. Klein, waren aanwezig en hielden een openingswoord. Onder het genot van een snack en een drankje hadden de vele aanwezigen de gelegenheid met enkele overgevlogen kunstenaars en hun kunstwerk op de foto te gaan. Mw. Lin Bin van de CCPIT en de directeur van de 798-Art Zone, beiden mede-organisator van het festival, spraken een dankwoord uit, evenals de voorzitter van de VNC. Het geheel werd omlijst met een modern dansoptreden van een Chinese artiest en een muzikaal optreden van een kleine jazz combo van het Koninklijk Haags Conservatorium. De ceremonie eindigde met de bekendmaking van het logo van dit festival.
Tentoonstelling moderne Chinese kunst uit het 798 Art Zone in Beijing
Onderdeel van het China Cultural Festival -of beter gezegd het hart van het festival- was de tentoonstelling van meer dan veertig kunstwerken van Chinese kunstenaars. In het Atrium van het Haagse stadhuis, in de hal van het World Trade Centre en in vijf galeries op het Haagse Noordeinde waren de werken van 21 september tot 9 oktober te bewonderen. Bij de opening waren ook enkele van de kunstenaars van het ten toon gestelde werk aanwezig.
De schilderijen en een enkel beeldwerk waren allen afkomstig van de beroemde artiestenwijk 798 in Beijing. Een voormalig fabriekscomplex waar nu verspreidt over tientallen gebouwen galeries, studio’s en ateliers zijn samengebracht en waar dagelijks duizenden toeristen een bezoekje brengen.
Met de directie van deze artiestenwijk werd in een constructief overleg ter plekke besloten tot de tentoonstelling in Den Haag en afspraken gemaakt over de kostenverdeling. Bovendien werd afgesproken dat volgend jaar ook Nederlandse kunstenaars in de 798Artzone in Beijing mogen exposeren.
Het werk dat speciaal voor de tentoonstelling in Den Haag naar Nederland werd overgevlogen was heel divers. Soms figuratief en dan weer abstract. Maar de totale tentoonstelling gaf een goed beeld van de hedendaagse Chinese moderne kunst. De tentoonstellingen waren dan ook drukbezocht en vooral in het Atrium van het Haagse stadhuis was het voortdurend een komen en gaan van belangstellenden. Op de website www.798artzone.nl kunt u de werken nog bewonderen.
Delegaties
Om de opening van de tentoonstelling bij te wonen, zijn twee delegaties uit Beijing naar den Haag gekomen. De delegatie met officials van de CCPIT Beijing en de 798 Art zone bestond uit 9 personen. Behalve de opening hebben ze ook een bezoek (per fiets) aan het Nationale Park de Hoge Veluwe gebracht en hebben genoten van de originele werken van van Gogh die in het Kröller-Müller museum hangen. Een andere delegatie met 11 kunstenaars uit Beijing hebben vooral veel musea bezocht, waaronder het Gemeentemuseum in den Haag en het Stedelijk en het Rijksmuseum in Amsterdam.
Symposium ‘Chinese and Western management, new challenges’
Veel belangstelling was er ook voor het symposium Westers en Chinees management dat op de laatste dag van het China Cultural Festival gehouden werd in het World Trade Centre The Hague. Het onderwerp van het symposium was dan ook relevant en actueel mede gezien het toenemend aantal Westerse en Nederlandse bedrijven die zijn of worden overgenomen door Chinese bedrijven. Bovendien hebben andersom in het al dan niet recente verleden veel Westerse en ook Nederlandse ondernemingen bedrijven gesticht in China. Die twee kanten kwamen ook tot uiting in de keuze van de sprekers: zowel Nederlandse sprekers die Nederlandse ondernemingen vertegenwoordigden met activiteiten in China maar ook Chinese sprekers die Chinese bedrijven vertegenwoordigden met activiteiten in Europa.
Professor Martin de Jong opende de rij sprekers met een overzicht van verschillen in managementstijl. Vervolgens voerden twee sprekers van Nederlandse bedrijven het woord, de heren Diederik van Wassenaer van ING en de heer Jan-Willem Vreeburg van van Hessen. Van Hessen behoort tot een van de oudste Nederlandse bedrijven in China. Tenslotte spraken drie Chinese sprekers. De heer Wang Dexian voerde het woord voor het in Voorburg gevestigde Huawei en de twee andere sprekers, de heer Cheng Xindong en mevrouw Wu Hui, spraken voor Chinese bedrijven die ook actief zijn in Europa. De ambassadeur van China H.E. de heer Chen Xu en de directeur van de directie Azië en Oceanië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken openden het symposium. Ook dit keer stond het symposium onder de voortreffelijke en betrokken leiding van de heer Dr. Bernard Bot. Na afloop werd langdurig gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot netwerken. Een meer inhoudelijk verslag van het symposium is te vinden op http://www.aziatischetijger.nl/2015/10/12/zakendoen-met-china-respect-en-geduld/