Toespraak van de voorzitter.

Dames en heren,
Allereerst natuurlijk de beste wensen voor het jaar van de Rat 2020.
Altijd een mooi moment om vooruit en terug te blikken.
De jaarwisseling is dit jaar weer met het nodige vuurwerk gepaard gegaan en de toekomst zal moeten uitwijzen of er nu wel of niet beperkingen aan het vuurwerk zullen worden opgelegd. Voorzitter Alex Chao, van het landelijk Chinees Nieuwjaar dat traditioneel hier in het Haagse stadhuis wordt gevierd, heeft in ieder geval besloten dat er bij de opening geen vuurwerk wordt afgestoken. U bent in ieder geval van harte uitgenodigd om op 25 januari de nieuwjaarsviering hier in het Atrium bij te wonen
Dames en heren. Het is duidelijk dat de wereld in verandering is. De machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en China laat zich ook in Nederland zien. En hoewel wellicht vandaag in het Witte Huis een deelakkoord tussen China en de VS wordt getekend, is daarmee de handelsoorlog zeker niet voorbij. Onmiskenbaar is een verandering merkbaar in de publiek opinie ten opzichte van China in het algemeen en ten opzichte van het Chinese bedrijfsleven in het bijzonder. Denk maar aan de waarschuwing die de Chinese ambassadeur Xu Hong vandaag in het financieel dagblad heeft afgegeven dat wanneer het kabinet geen exportvergunning afgeeft voor ASML-producten, dat een verslechtering van de verhoudingen zal kunnen betekenen.
Hoewel de VNC natuurlijk een onafhankelijke positie inneemt en in haar doelstelling zoekt naar vriendschapsbanden tussen de volkeren van Nederland en China, en wij er niet zijn om allerlei oordelen uit te spreken, zijn wij natuurlijk niet blind voor de politieke en economische ontwikkelingen tussen beide landen.
Dan valt op dat bij de behandeling van het Chinabeleid van dit kabinet in de Tweede Kamer er vele kritische noten werden gekraakt. Ik heb het dan natuurlijk over de mensenrechten in het algemeen, de Oeigoeren, de status van Zuid-Chinese Zee, Taiwan en de positie van Hong Kong.
Die kritische houding in de Tweede Kamer weerspiegelt min of meer het gevoelen in de samenleving en dat betekent zonder meer een verslechtering van dat gevoelen ten opzichte van twee of drie jaar geleden. Dat gevoelen wordt denk ik ook nog eens versterkt door boeken die de laatste tijd zijn verschenen van Jan van der Putten, Rob de Wijk, Ties Dams en Annet Nijs. Die boeken betekenen aan de ene kant een toegenomen belangstelling voor China maar tegelijkertijd ook een kritische bezinning op de groeiende betekenis van China in de wereldpolitiek en de wereldeconomie in relatie tot de verminderende invloed van de Verenigde Staten.
Nogmaals, het is niet aan de VNC om oordelen uit te spreken of standpunten in te nemen. Feit is dat er op het wereldtoneel verschuivingen aan het optreden zijn en die verschuivingen gaan logischerwijs gepaard met discussie en spanningen en zelfs met conflicten en/of oorlogen. De handelsoorlog tussen China en de VS is daar een duidelijk voorbeeld van. Dit alles betekent niet dat we bij de pakken moeten gaan neerzitten. Integendeel uitwisseling tussen Oost en West, tussen Nederland en China is nu belangrijker dan ooit.
De Vereniging Nederland – China (VNC) doet dat door vooral culturele, wetenschappelijke en bestuurlijke activiteiten in ons land maar ook in China op peil te houden. Daar is deze vereniging op een pragmatische wijze succesvol in. Eigenlijk zou dat wel eens de methode kunnen zijn om op een realistische en meer integrale wijze naar bilaterale verhoudingen tussen beide landen te kijken. Daarbij is het verstandig om de huidige (mondiale) spanningen, zoals tot uiting komend in de recente handelsoorlog tussen China en de VS vooral te plaatsen in de context van de verschillen in historische, culturele, (geo)politieke en economische achtergronden. Er zijn verschillen in ambities, belangen, taal, cultuur, politiek systeem en in moraliteit. Om die verschillen te begrijpen (en te overbruggen) is over en weer meer kennis en begrip nodig. Op dat terrein is letterlijk nog een wereld te winnen. Onwetendheid leidt al te makkelijk tot ongenuanceerde opvattingen en spanningen.
Dames en heren, wij gaan op weg naar het jaar van de rat. De rat is het eerste dier in de twaalfjarige cyclus van de dierenriem. Wellicht een nieuwe start van een nieuw era waarin Oost en West elkaar op een vreedzame wijze tegemoet kunnen treden. Dat is in ieder geval de wens die ik hier op deze nieuwjaarsbijeenkomst uitspreek.
Dames en heren. De VNC is het afgelopen jaar druk geweest met intern orde op zaken stellen, het vernieuwen van de website en nieuwe plannen voor de toekomst maken. We kijken daarbij vooral naar de jeugd en werken daarbij samen met het Nuffic. Een eerste resultaat is dat we op 27 januari in samenwerking met de Haagse Hoge School een symposium organiseren dat gaat over de Chinese identiteit en de veranderingen daarin. Dit symposium is toegankelijk voor alle jongeren.
Veel delegaties uit China hebben we ontvangen en oude contacten zijn hernieuwd. Uiteraard hebben we kennisgemaakt met de nieuwe Chinese ambassadeur Xi Hong en wij hopen op een prettige samenwerking.
Verder zullen we dit jaar een heus Chinees filmfestival in Den Haag en mogelijk ook in Rotterdam en Amsterdam organiseren in samenwerking met het SIFF het Shanghai International Film Festival en Pathe. En uiteraard het landelijk Chinees Nieuwjaar aanstaande 25 januari hier in het Haagse stadhuis waarvoor ik u nogmaals hartelijk uitnodig.
Ik dank u wel.