Brengt China dichterbij

Dichterbij de Sichuan keuken

Met de China eetclub naar SānSān in Rotterdam, 21 juni 2025

Astrid Bouwman

De hotpot van China

Sichuan is een grote provincie, gelegen in het zuidwesten van China, de hoofdstad Chengdu ligt op een vergelijkbare breedtegraad als New Orleans en Cairo. Daarbij ligt een groot deel van de provincie in een soort natuurlijke kom, waardoor de zomers stomend heet zijn. Men noemt Sichuan dan ook wel de hotpot van China.

Behalve voor het klimaat geldt dit ook voor de keuken. Toevalligerwijs komt de eetclub bijeen op de (tot nu toe) heetste dag van het jaar bij restaurant SānSān in Rotterdam, gespecialiseerd in de Sichuan keuken; een complete Sichuan ervaring.

 

Bloempeper

Het meest kenmerkende en gebruikte ingrediënt in de Sichuan keuken is de Sichuan peperkorrel. Deze smaakverfijner heeft een eigen pittigheid die niet te vergelijken is met de scherpe smaak van zwarte peperkorrels (piper nigrum) of de hete smaak van rode chilipepers (capsicum soorten). Sichuan peper groeit als kleine ronde besjes aan een struik of kleine boom. De gedroogde schil van deze vruchtjes wordt vermalen of in z’n geheel gebruikt. We proeven de gedroogde bloempepertjes, zoals de schilletjes in de Chinese volksmond ook wel worden genoemd: licht pittige met een subtiele citrus smaak, een lichte tinteling blijft enkele minuten achter op de tong en lippen. In de Sichuan keuken worden meerdere pepersoorten gecombineerd, zodat er een scala aan pittigheid valt te ontdekken.

Verkoeling

Anders dan veel mensen denken, werkt het eten van pittig voedsel verkoelend, net zoals dat het geval is met het drinken van hete thee. Gelukkig brengt de heen en weer zwenkende fan met regelmaat ook een prettig vleugje verkoeling. Bij SanSan kan elk gerecht in drie graden van pittigheid worden besteld; mild, middel of echt spicy. Onze gastheer Oey Ting Ping heeft twaalf gerechten geselecteerd die in zes gangen worden opgediend. Qua pittigheid heeft hij voor de middle of the road gekozen om de Nederlanders in de club niet helemaal af te schrikken. 

 

Raadsels vooraf

In afwachting van de eerste gang toont Ping ons een bijzonder Chinees voorwerp.

Hij heeft een enigszins vreemd gevormd object bij zich, zachtgeel met groene decoraties. Dit zijn de originele kleuren van de klei waarvan het aardewerk is gebakken. Wanneer de bovenkant wordt opgetild, staan er vier kleine theekopjes van hetzelfde aardewerk op een rooster. De onderkant dient als lekbak. Wat is het? Een theeserviesje verstopt in een perzik. Dit kunstwerk verenigt het symbolische met het praktische; een ideaal cadeau om iemand een lang leven te wensen. 

Een tweede raadsel dat we moeten oplossen is een theepot zonder deksel. En nog gekker; in de bodem zit een gat! Verborgen voor het oog is er een buisje om de pot te vullen zonder dat het er aan de onderkant weer uit kan. Hoe ingenieus!

 

Een tafel vol

De gerechten worden op speciaal verzoek van Ping aan de keuken twee bij twee geserveerd. Normaal gesproken komt alles in een Chinees restaurant zodra het van het vuur is direct op tafel, maar om er iets over te kunnen vertellen werkt dit beter. 

We proeven en genieten van diverse schotels met vlees, tofu en groentegerechten. Niet spicy bijvoorbeeld is het lamsvlees, dat met komijn is ‘ingepeperd’. Wel pittig; de kip met pepers. Varkensvlees komt in dunne plakjes met ingemaakte kool. Silken Tofu, super zacht, krijgt wat kracht met de zwarte, honderdjarige eieren. De Mapo Tofu is daarmee vergeleken een vlammenwerper. Garnalen zwemmen in een schaal met pittig gebakken groenten. Een schaal met als spaghetti vermomde aardappels laat zich pas bij het proeven raden. De aardappels zijn en julienne gesneden, zeer kort gekookt en daarna in spicy olie net niet gaar geroerbakt, zodat ze prettig knapperig zijn. Ook de sperziebonen hebben een dergelijke dubbele behandeling achter de rug. Last but not least: Miao’s Vissoep: heerlijk, met grote stukken witvis en ingemaakte groenten, die de soep een friszure smaak geven.

 

Culinaire ontdekkingsreizen

Behalve de culinaire reis van Ping die ons met de VNC Eetclub naar authentieke, bijzondere Chinese restaurants in diverse Nederlandse steden voert, is hij als reisleider ook betrokken bij een culinaire reis door China (Natuurlijk Reizen) en tijdens de maaltijd vertelde hij het een en ander om de aanwezigen ook voor deze trip lekker te maken. 

Voor de aanwezigen bij deze editie van de eetclub was het in ieder geval een geslaagde avond; verrassende smaken en gerechten tijdens een gezellige avond met tafelgenoten die een gezamenlijke passie voor Chinees eten hebben. We hopen elkaar weer te zien … augustus in Amsterdam, misschien ben jij er ook bij.