Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Lilian Kranenburg neemt afscheid

Lilian Kranenburg neemt afscheid van het China Café en blikt terug op 12 zeer interessante jaren

Na 12 jaar heb ik op 17 juni als organisator afscheid genomen van het China Café (CC) en hield ik mijn laatste interview. Mijn overweging om te stoppen betreft persoonlijke keuzes en afwegingen. Bovendien is na de verhuizing en enkele afslankende ingrepen gedurende de afgelopen jaren, het VNC sinds september 2023 een warme haven voor het CC gebleken. Die geruststelling heeft mijn beslissing om te stoppen vergemakkelijkt.  

De filosofie van zowel VNC als CC overlappen elkaar; het samenbrengen van kennisoverdracht, verhalen en ervaringen om verbinding, begrip en inzicht over China te verrijken, zijn leidend voor ons. Met de oprichting van het CC in 2005 trokken de oprichters de stoute schoenen aan om een plek te creëren voor mensen met zakelijke belangen in China. Hier kon men ideeën en ervaringen uitwisselen over het bedrijfsleven in China, de bekende risico’s en kansen doornemen en was er ruimte om stevig te netwerken.  Al snel sloten andere geïnteresseerden zich aan en waren de maandelijkse bijeenkomsten in Utrecht levendige en laagdrempelige bijeenkomsten waar China-adepten graag hun neus lieten zien. In 2012 werd ik gevraagd door het Kennisnetwerk Guanxi om tot het bestuur toe te treden. Dat deed ik graag, maar wilde ook graag de CC’s in een nieuw jasje steken. Algemene kennis en begrip over China schoten vaak tekort, en ons netwerk was ideaal geplaatst om hier iets aan te doen en zo meer nuance toe te voegen aan het China-debat. Tot op heden is dat de missie van het CC.

En natuurlijk was en is China nooit een homogeen begrip geweest. De noodzaak om de diversiteit van dit complexe land en de gelaagdheid van de wijd uiteenlopende bevolkingsgroepen te tonen, alsmede de werking daarvan op de samenleving, de invloed van het verschil in scholing tussen stad en platteland op de economie, de Chinese maakindustrie en het Intellectueel Eigendomsrecht, het duiden van de tomeloze politieke ambities van de leiders, zowel in binnen- als buitenland, de weerbarstigheid van de ambtelijke aanwezigheid in het zakenleven, de vlugheid van Chinese CEO’s, de vastgoedcrisis en de Chinese