Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Verslag China Café September 30, IP in China

Op 30 september organiseerde VNC wederom het China Café, al sinds 2007 de plek waar professionals die dagelijks met China bezig zijn elkaar ontmoeten en kennis delen. Deze keer namen we het onderwerp Intellectueel Eigendom onder loep.

Intellectuele eigendomsrechten (IPR) zijn cruciaal voor het beschermen van innovatie en creativiteit wereldwijd. In China, een land dat de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een economische grootmacht, is het belang van IPR steeds groter geworden. De transformatie van China van een op productie gerichte economie naar een op kennis gebaseerde economie heeft geleid tot een groeiende behoefte aan een robuust juridisch kader om intellectueel eigendom te beschermen.

De afgelopen jaren heeft China aanzienlijke inspanningen geleverd om zijn IPR-wetgeving te versterken, deels vanwege druk van internationale handelspartners en door de stijgende binnenlandse vraag naar betere bescherming van uitvindingen, handelsmerken en auteursrechten. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een complex en dynamisch IPR-landschap in China, waar bedrijven zowel kansen als uitdagingen tegenkomen.

Tijdens het China Café interviewde VNC bestuurslid Lianne Baaij  twee experts op het gebied van intellectuele eigendomsrechten in China; Ruud Peters (voormalig Chief Intellectual Property Officer en Executive Vice President van Philips en uitgeroepen tot één van de Global IP Leaders) en Jayachandran Suria( Intellectual Property Coordinator bij Versuni) . De belangrijkste take away van het interview was wel dat geconcludeerd werd dat China inmiddels voorop loopt als het gaat om een deugdelijk systeem voor IP bescherming. Aanvragen van patenten verlopen veel sneller, in rechtzaken over IP schendingen wordt veel sneller vonnis geveld en het verzamelen van bewijslast daarvoor wordt veel gemakkelijker gemaakt. Op het gebied van IP bescherming voor waardevolle data loopt China voorop met een pilot met data IP platform in the provincie Zhejiang. China’s ambitie is zelfs om een grotere invloed te krijgen in het bepalen van IP policies en procedures.

De adviezen die de twee experts meegeven aan bedrijven is dat bedrijven goed moeten nadenken wat zij met IP bescherming willen bereiken, of het loont om het complexe traject aan te gaan. Gaan ze het traject in dan moeten ze dat met een goede IP firma en advocatenkantoor doen, daar niet op bezuinigen. Een tip is ook om alle belangrijke documenten, zoals patent claims altijd terug te vertalen naar de brontekst ter controle. Tot slot was het advies om een goede mix aan te houden van de verschillende IP instrumenten, zoals patenten, auteursrechten, merkrechten etc.

Na een terechte dank aan de experts van het uur durende interview was het tijd voor een hapje en drankje. De sprekers werden nog verder aangesproken door de aanwezigen, er werd druk genetwerkt en nagesproken over dit boeiende onderwerp Intellectueel Eigendom in China.