Brengt China dichterbij

Laden Evenementen

 

Ontdek de rijke en authentieke smaken van de Chinese keuken tijdens de VNC China Eetclub! Sluit je aan bij een bijzondere culinaire reis en verken traditionele gerechten uit verschillende regio’s van China, van de verfijnde Cantonese keuken tot de pittige en smaakvolle Sichuan-gerechten. Elke bijeenkomst biedt niet alleen een heerlijke maaltijd, maar ook een unieke kans om meer te leren over de gerechten zelf. Tijdens het diner krijg je uitgebreide toelichting over de ingrediënten, de bereidingswijzen en de culturele achtergrond van elk gerecht, zodat je niet alleen geniet van het eten, maar ook van het verhaal erachter.

Je mag rekenen op een gezellige maaltijd aan ronde tafels, waar de geselecteerde gerechten met uitleg worden geserveerd en je samen met andere fijnproevers de geheimen van de Chinese culinaire tradities ontdekt.

Verken wisselende restaurants in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, en laat je verwennen met verrassende smaken! Mis deze unieke gelegenheid niet om je kennis van de Chinese keuken te verdiepen, nieuwe smaken te ontdekken én meer te leren over de rijke Chinese cultuur. Meld je snel aan voor een avond vol ontdekkingen, gezelligheid en smaak!

In deze aflevering: de Sichuan keuken

Datum: zaterdag 21 juni 2025
Aanvang: 18.00 uur 
Restaurant SanSan
Hang 33, Rotterdam 
Kosten per persoon excl. drank en nagerecht:
VNC-lid: € 36,00
Niet-lid: € 42,00

 

Bij de volgende maaltijd bezoeken wij een restaurant gespecialiseerd in de Sichuan keuken. De Sichuan keuken (vernoemd naar de Chinese provincie Sichuan) wordt gekenmerkt door de vele hete (spicy) gerechten. Behalve een overvloedige gebruik van de bij ons bekende Spaanse pepers 🌶 voegt men de zgn, Sichuan peper (huajiao 花椒) toe als een van de basis ingrediënten van de gerechten. Deze bijzondere peperkorrels veroorzaken een tintelend gevoel in de mond en op de tong. In combinatie met de hete (spicy) smaak van de Spaanse pepers geven die een aparte smaaksensatie, die men niet meer vergeet. Deze smaaksensatie wordt in het Chinese taal aangeduid met mala (麻辣). Liefhebbers van de Sichuan keuken vinden vaak het eten van andere streken in China vaak te weinig smaak hebben omdat de ‘mala’-sensatie ontbreekt.

Ook op deze bijeenkomst van de VNC China Eetclub zullen wij kennismaken met enkele bijzondere gerechten van de Chinese keuken. De Sichuan keuken kent ook gerechten zonder pepers, dus niet heet (not spicy). Drs. OEY Toen Ping zal ook die schotels bestellen zodat we een afwisselende en gevarieerde kennismaking met de Sichuan keuken krijgen. Daarnaast brengt hij een Chinees (cultuur)voorwerp mee, waar hij wat meer over vertelt.

         Uw gastheer is OEY Toen Ping.

Drs. OEY Toen Ping is in Nederland geboren, doorliep de basisschool in Jakarta en studeerde sociologie en sinologie. In 1975 reisde hij met een studiegroep van de Tilburg University voor het eerst naar China. Sindsdien heeft hij China tientallen keren bezocht en de verandering en modernisering van China van dichtbij meegemaakt.

Tijdens zijn Chinareizen heeft hij van honderden maaltijden mogen genieten. Vaak kreeg hij daarbij uitleg over de bijzonderheid, ingrediënten en bereidingswijze van de gerechten. Nieuwsgierig naar meer kennis over de Chinese keuken (in China onderscheidt men 8 hoofdcuisines) heeft dhr. Oey opleidingen en scholen voor koks bezocht en in vele Chinese keukens een kijkje kunnen nemen.

In de Chinese restaurants in Nederland, worden naast de ‘Chin.-Ind. gerechten’, meer en meer ‘originele’ Chinese gerechten op de menukaarten opgenomen worden en zien we in veel steden (kleine) gespecialiseerde restaurants verschijnen, die gerechten van Chinese streken aanprijzen. Benieuwd naar dit nieuwe aanbod is hij een zoektocht naar ‘de smaken van China in Nederland’ begonnen. Na een tijdje is zo het idee voor de VNC China Eetclub geboren: laten we met meer mensen samen zoeken naar de ‘smaken van China in Nederland’.

Dhr. Oey neemt u mee op een reis in Nederland om de bijzondere Chinese gerechten te proeven en zal zijn kennis over het Chinese eten met u delen.

Registreer je hier:

Helaas dit evenement heeft reeds plaatsgevonden. Er zijn geen tickets meer te koop.